معرفی پوهنحی قابلگی
پوهنحی قابلگی پوهنتون رابعه بلخی در سال 1395 بر اساس تصمیم رهبری پوهنتون به منظور تربیت داکتر قابله های متخصص در سطح لیسانس تاسیس شد. این پوهنحی در سال 1395هجری شمسی با پذیرش 85 محصل در مقطع لیسانس رشته قابلگی برای اولین بار در افغانستان، فعالیت خود را آغاز کرد. پوهنحی قابلگی رابعه بلخی به عنوان یکی از فعالترین پوهنحیهای قابلگی در سطح کشور مطرح بوده است و فارغ التحصیلان آن در سراسر کشور در بستهای عالی دولتی و خصوصی فعالیت دارند.
توانمندیهای اصلی پوهنحی شامل آموزش قابلگی با کیفیت بالا، انجام پژوهش در زمینه قابلگی بر مبنای نیازهای صحی و استفاده موثر و مناسب از فناوریهای آموزشی است. این توانمندیها در راستای به انجام رساندن دیدگاه و ماموریت پوهنحی با رعایت ارزشهای مورد قبول به کار گرفته میشوند.
پوهنحی دارای هشت کمیته (نصاب و توسعه کریکولم، آموزشهای الکترونیکی، تحقیقات، تضمین کیفیت، پلان استراتژیک، فرهنگی، امتحانات و نظم و دسپلین) و شورای علمی شامل رئیس پوهنحی، اساتید کدری و مدیریت تدریسی است. مجموع کریدیتهای دوره لیسانس قابلگی، 155 کریدیت بوده که 29 کریدیت در بخش اساسی، 97 کریدیت در بخش اختصاصی، 12 کریدیت در بخش پوهنتون شمول، 11 کریدیت در بخش انترن شیپ و 6 کریدیت در بخش منوگراف می باشد. هم اکنون پوهنحی قابلگی متقاضیان این رشته را در دو گروه دوازده پاس و چهارده پاس که واجد الشرایط باشند، در مقطع لیسانس در رشته قابلگی، محصل میپذیرد.
در حال حاضر، نزدیک به 571 محصل در پوهنحی قابلگی، اشتغال به تحصیل دارند که همه آنها را محصلان مقطع لیسانس تشکیل میدهند که این میزان در سمستر اول 77، سمستر دوم 51، سمستر سوم 75، سمستر چهارم 84، سمستر پنجم 86، سمستر ششم 78، سمستر هفتم 62 و سمستر هشتم 58 مشغول به تحصیل میباشند.
در حال حاضر پوهنحی قابلگی به صورت موفقانه یک دوره فارغ التحصیلی به تعداد 121 محصل انجام شده است. دور دوم فراغت در سال 1400 با 58 محصل انجام خواهد شد.
سوال:
آیا می دانید علل اصلی مرگ و میر مادران در سراسر دنیا را چه عواملی تشکیل می دهند ؟
جواب سوال:
امروزه عواملی مانند افزایش فشارخون درحاملگی، عفونت بعد از ولادت و خونریزی ولادی سه عامل اصلی مرگ و میر مادران را تشکیل میدهند، در حالی که به راحتی می توان با دسترسی به یک قابله ماهر و تحصیل کرده از این عوارض کاست و گام مثبتی در جهت ارتقای سلامت جامعه برداشت.
حیطه وظایف قابلگی:
قابلگی یکی از زیر مجموعه های علوم طبی است که دارای نقش های بسیار گسترده ای اعم از نقش مشاورهای، آموزشی، مراقبتی و حمایتی است، البته تمامی این نقش ها در ارتباط با مادر و طفل مفهوم پیدا می کند.
برخلاف دیدگاه عمومی در جامعه مبنی بر اینکه قابله فقط در روند ولادت طبیعی شرکت میکند، حیطه وظایف قابله گستردهتر است که میتوان گفت کل دورهی زندگی یک زن از بدو تولد تا پایان حیات را در برمیگیرد.
حیطه وظایف رشتهی قابلگی شامل بهداشت باروری، مشاوره زمان بلوغ، مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره بعد و حین ازدواج، مراقبتهای قبل از بارداری، مراقبتهای زمان بارداری، ولادت طبیعی، مراقبتهای پس از ولادت، مراقبتهای دورهی نوزادی، مراقبت از اطفال تا شش سالگی، مشاوره تنظیم خانواده و مشاوره دوران یائسگی میباشد.
فارغالتحصیلان رشتهی قابلگی بعد از ختم دوره تحصیلی خود میتوانند در شفاخانهها، زایشگاهها، کلینیکها و معاینه خانهها مشغول به کار شوند. همچنین میتوانند درنقش آموزشی در محیطهایی مانند پوهنتونها و برخی مراکز مشاوره فعالیت داشته باشند.
معصومه رحیمی
رئیس دانشکده قابلگی عالی
0093799551144